ZOETE POMPOENTAART MET SINAASAPPEL EN SPECULAAS

 

Zoete pompoentaart met sinaasappel en speculaas

Pompoen is een leuk ingrediënt, omdat je er zowel zoet als hartig heerlijk mee kunt bakken. Deze zoete, smeuïge  pompoentaart is daar een goed voorbeeld van. De zanddeegbodemzorgt voor een knapperig contrast met de smeuïge pompoenvulling.

Recept voor 8-10 personen
Tijd: 25 min. + 45 min. in de ovenBenodigdheden:
Voor de bodem

  • 250 gr bloem
  • 125 gr suiker
  • 125 gr ongezouten roomboter
  • 1 ei
  • 2 tl vanille extract
  • snuf zout

Voor de vulling 

  • 500 gr pompoen (in stukken gesneden) of kant-en-klare pompoenblokjes
  • 500 ml melk
  • 150 gr suiker
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 sinaasappel

Bereidingswijze:
Begin met het maken van de zanddeegbodem. Doe hiervoor de suiker, ei, vanille en zout in een kom en mix tot er een lichtgeel mengsel ontstaat. Voeg de bloem toe en mix op een lage stand tot er een kruimelig mengel ontstaat. Snijd de boter in blokjes en meng door het kruimelmengsel tot er een samenhangend deeg ontstaat. Bestuif het werkblad met een beetje bloem en kneed het deeg met de hand nog kort tot een soepele bal. Laat het deeg minimaal een uurtje in de koelkast rusten.

Laat het deeg hierna kort op kamertemperatuur komen. Bestuif nu ook een deegroller met wat bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm. Een grote taartbodem bak je 10 a 15 blind op 180 graden, maar bak je nogmaals 10 minuten nadat je de blinde bakvulling verwijderd hebt. Blindbakken doe je door over het deeg een stukje bakpapier te leggen. Ik verkreukel het bakpapier eerst zodat het minder stijf is en het daardoor beter vormt. Vul de taartvorm vervolgens met een blinde bakvulling, zoals bakbonen of rijst. Tip: heb je geen blindbakvulling, gebruik dan witte rijst. Deze rijst kun je bovendien hergebruiken als blindbakvulling. Laat de bodem afkoelen voordat je deze vult.

Terwijl je de bodem afbakt, kun je met de vulling beginnen. Maak je gebruik van een hele flespompoen, maak deze dan eerst schoon: schil de buitenkant van de pompoen en verwijder de zaadjes aan de binnenkant. Heb je kant en klare stukken, dan kun je deze met de melk, vanille extract en de suiker, opzetten. Laat de pompoenblokjes gedurende zo’n 20 minuten zachtjes gaar koken. Zodra de pompoen volledig zacht is geworden, kun je deze met behulp van een staafmixer, tot een glad mengsel pureren. Giet hiervoor de melk af. Laat de puree vervolgens afkoelen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden. Voeg tot slot de eieren, speculaaskruiden en een beetje rasp van de sinaasappelschil toe aan de pompoenpuree. Roer dit goed door en giet het mengsel vervolgens op de zanddeegbodem.

Zoete pompoentaart met sinaasappel en speculaas

Bak de zoete pompoentaart in ongeveer 45 minuten gaar. Maak de taart af met enkele plakjes van de sinaasappel en nog wat rasp van de schil.

Zoete pompoentaart met sinaasappel en speculaasZoete pompoentaart met sinaasappel en speculaas

Deze ga ik zeker eens maken lijkt me zalig en het recept is van

Idee van 

Geniet ervan.Fijn weekend

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s